Ново поскъпване на природния газ с още 8 процента от май

...
Ново поскъпване на природния газ с още 8 процента от май
Коментари Харесай

Ще поскъпва ли още природният газ?

Ново повишаване на естествения газ с още 8 % от май обсъди на намерено съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Обсъждането се случва единствено шест дни след решението на енергийния регулатор повишаване на газа със задна дата от 1 април с 16%. Предложението е идва на фона на поскъпващо синьо гориво и нестабилни цени на петрола на европейските и международните пазари, на растеж на стойностите на тока и скок на цените на въглеродните излъчвания.

„ След осъществен разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, в отчета на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 май 2021 година да бъде в размер на 35,74 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). “, излиза наяве от уеб страницата на енергийния регулатор.

Окончателната смяна в цените ще стане ясна на 1 май, когато " Булгаргаз " ще внесе обновеното си предложение.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов посочи, че цената е планирана, тъй данните в препоръчаната от сдружението цена са към 9 април. Той напомни, че цените у нас следват тези на петролните артикули, както и на европейските газови пазари. Павлов също по този начин означи, че от 1 юли 2020 година до 30 април 2021 година междинната продажна цена на сдружението е по-ниска с над 12% от прогнозната цена за този интервал, избрана от КЕВР. По думите му цената у нас ще продължи да бъде с към 10-11% по-ниска в сравненеи с европейските газови пазари и през летните месеци.

Изпълнителен шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Ивайло Найденов съобщи пред БНР, че покачването на цените е обикновено, защото формулата за ценообразовуане на доставена от Газпром газ е обвързана с ценовите нива в Западна Европа.

„ Цените на газа в Нидерландия са да вземем за пример към този момент над 20 евро за мегаватчас “, добави той.

По думите му това повишение не се отразява добре на промишлеността.

„ Аз персонално чакам да се задържат ценовите нива даже през лятото и да са по-високи от тези през 2020. Това е поради нарасналото търсене на газ в Западна Европа, заради обстоятелството, че хранилищата са към този момент поизчерпани, имаше дълго време ниски температура, което увеличи потреблението на газ. “, разяснява той, кат добави, че има конкуренция за доставките на полутечен природен газ с азиатските пазари, където ценовите нива по принцип са по-високи и също по този начин има и подписани газопроводи за поддръжка от Норвегия, което свива предлагагането в Западна Европа. „ Това отчасти се отразява и на високите цени на електрическата енергия “, разясни още енергийният специалист.

„ В момента цените ни са почти на междинните нива за цените на Европа, не са най-високите “, сподели Ивайло Найденов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР